Science Based Targets iniative: klimaatambities gebaseerd op wetenschappelijk inzicht
Goede intenties lopen vaak stuk op de realiteit, en dat is niet anders voor klimaatambities van bedrijven. Veel doelstellingen klinken goed en verantwoord, maar missen vaak de benodigde concrete onderbouwing. Hiermee zijn deze doelen meer een vorm van (onbewuste) greenwashing dan echte vooruitgang. Maar hoe kun je als bedrijf nu een verantwoord – en voor stakeholders geloofwaardig – klimaatplan opstellen? Een probleem waar de Science Based Targets initiative (SBTi) een oplossing voor biedt.
ii
In deze blog vertellen we meer over dit initiatief en geven we antwoord op de volgende vragen:
Wat is het SBTi nu precies?
Het SBTi werd in 2015 opgericht met als doel bedrijven wereldwijd te helpen concrete maatregelen te nemen. Dit is natuurlijk al een ambitieus plan as sich, maar de oprichters zijn dan ook geen spelers van klein formaat. Denk aan het Carbon Disclosure Project, het World Resource Institute, het Wereld Natuur Fonds en de United Nations Global Compact. Met meer dan 10.000 deelnemende bedrijven wereldwijd is een beoordeling van het SBTi een internationaal erkende validatie voor organisaties die hun klimaatverantwoordelijkheid serieus nemen.
Wat is de achtergrond van de SBTi?
De Science Based Targets initiative (SBTi) is een initiatief dat organisaties, op basis van wetenschappelijke kennis, ondersteunt bij het opstellen en behalen van klimaatdoelen. In essentie richt het zich op één vraag: zijn de reductiedoelen van het bedrijf effectief genoeg om het eigen aandeel aan de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken? Er wordt dus niet gekeken naar wat goed klinkt in het jaarverslag, maar of het beleid ook daadwerkelijk effectief is. Het SBTi baseert zich hiervoor op de internationaal erkende en wetenschappelijk gefundeerde kennis van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
Wat zijn de voordelen van een SBTi-validatie?
Een SBTi-validatie is het verschil tussen hopen dat je genoeg doet en wéten dat je genoeg doet. Naast het primaire doel dat je met jouw organisatie hiermee een bijdrage levert aan de mondiale klimaatdoelen, biedt een validatie nog een groot aantal voordelen:
- Wetenschappelijke validatie en structuur: een backing van de SBTi verschaft duidelijkheid en geeft structuur met een bewezen effectief methodologisch kader.
- Concurrentie: doordat je als bedrijf je groene ambities kunt bewijzen, geeft dit een voordeel bij aanbestedingen.
- Verbeterde externe transparantie: richting klanten, leveranciers, banken en andere externe stakeholders.
- Kostenbesparing en efficiëntie: met het SBTi krijg je een gedetailleerd inzicht in je bedrijfsprocessen. Hierdoor kun je knelpunten aanpakken en kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening door procesoptimalisatie.
- Verbeterde toekomstbestendigheid: door nu aan de slag te gaan met SBTi, anticipeer je op toekomstige regelgeving (bijvoorbeeld de CSRD en VSME). Hiermee neem je het heft in eigen hand en voorkom je dure aanpassingen onder tijdsdruk.
Hoe werkt het validatieproces van de SBTi?
Een SBTi-validatie is een grondig proces dat is opgedeeld in meerdere stappen. Het traject ziet er als volgt uit:
Fase 1 – Voorbereiding en verzamelen gegevens
I. Het proces begint met een publieke intentieverklaring. Hiermee geeft je organisatie aan binnen 24 maanden wetenschappelijk onderbouwde doelen te willen laten valideren.
II. Vervolgens berekent de organisatie (wanneer nog niet eerder gedaan) de CO₂e-voetafdruk van scope 1, 2 en 3. Dit helpt je om in te zien waar de werkelijke impact vandaan komt.
III. Na het inzicht volgt het opstellen van reductiedoelen op basis van de SBTi-richtlijnen. Dit is precisiewerk waarbij je rekening moet houden met sectorspecifieke vereisten en de grootte van je organisatie.
Fase 2 – De validatie
IV. De organisatie levert alle benodigde gegevens (CO₂e-voetafdruk, doelstellingen, bedrijfscontext, etc.) aan het SBTi.
V. Vervolgens valideren SBTi-services de aangeleverde data en doelstellingen. Na deze stap volgen vaak aanvullende vragen van het SBTi.
Fase 3 – Publicatie en rapportage
VI. Na goedkeuring publiceert het SBTi de validatie op hun eigen website.
VII. Je organisatie brengt zelf jaarlijks een rapportage uit, waardoor continuïteit en verantwoording wordt gewaarborgd.
Welke ondersteuning biedt ImpactNow bij SBTi-validatie?
Het opstellen van wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen is geen eenvoudige opgave. Zowel voor stap 2 en 3 (opstellen CO₂e-voetafdruk en doelstellingen) biedt ImpactNow pragmatische ondersteuning. Wanneer de organisatie al een goed beeld heeft van CO₂e-emissies en ook doelstellingen heeft opgesteld, kan ook deze data worden gebruikt (om dubbel werk voorkomen). Wij controleren vervolgens of de gemaakte berekeningen en doelen overeenkomen met het GHG-protocol (en daarmee de SBTi-richtlijnen).
Maar ook bij de overige stappen biedt ImpactNow ondersteuning, waaronder het invullen van dataformulieren, het beantwoorden van aanvullende vragen vanuit SBTi, en ook bij het opstellen van een concreet jaarlijks verslag.
Welke reductiedoelstellingen hanteert het SBTi?
Het SBTi onderscheidt twee typen doelstellingen: near-term en net-zero targets.
Near-term targets behelzen kortetermijndoelen van 5 tot 10 jaar, gericht op halvering van de uitstoot. Dit is een eerste stap voor SBTi-validatie en ook een minimale vereiste in reductieplannen. Voor mkb-ondernemingen zijn near-term reductieplannen voornamelijk gericht op directe uitstoot van scope 1 en 2. Grotere bedrijven dienen ook scope 3-uitstoot mee te nemen.
Als een bedrijf near-term targets heeft opgesteld en graag een extra stap zet, is het mogelijk net-zero targets toe te voegen. Deze plannen moeten leiden tot een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering (scope 1, 2 en 3) voor 2050. Wanneer volledige reductie niet mogelijk is, mag het restant worden opgevangen met carbon capture, maar dit mag maar voor maximaal 10% van de uitstoot. Ambitie voor net-zero targets is dan ook de gouden standaard voor bedrijven die voorop willen lopen.
Wat is het verschil tussen een corporate en mkb SBTi-validatie?
De grootte van het bedrijf heeft invloed op de voorwaarden en kosten van een SBTi-validatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mkb en grotere (corporate) bedrijven. Corporate bedrijven hebben doorgaans meer capaciteit voor verduurzaming en ook meer invloed op hun ketenpartners. Waar mkb-bedrijven voor near-term targets voornamelijk reduceren in directe uitstoot (scope 1 en 2), wordt er van corporate bedrijven dan ook verwacht dat ze ook invloed uitoefenen op de emissies van hun ketenpartners (scope 3). Het SBTi hanteert de volgende voorwaarden voor bedrijven om te classificeren als mkb:
- Minder dan 25 miljoen in assets
- Niet meer dan 50 miljoen omzet
- Minder dan 250 FTE
Naast onderscheid tussen mkb en grotere bedrijven heeft ook de sector waarin de organisatie zich bevindt invloed. Zo hanteert het SBTi sectorspecifieke richtlijnen.
Wat kost een SBTi-validatie?
De kosten van een SBTi-validatie zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de grootte van het bedrijf en het type reductiedoel (near-term of net-zero). SBTi rekent – gericht op mkb-ondernemingen – voor zowel near-term als net-zero validatie rond de 1.200 euro (2.400 euro in totaal voor beide). Voor grotere bedrijven vergt een validatie meer capaciteit en liggen de kosten tussen de 10.000 en 15.000 euro in totaal. Klik hier voor verdere specificatie.
Benieuwd naar hoe ImpactNow jouw organisatie kan helpen bij het succesvol laten valideren van je SBTi CO₂e-reductiedoelstellingen? Laat het hieronder weten via het contactformulier!
Ook aan de slag? neem contact op

Koen Sluys – duurzaamheidsadviseur