
Certificeren op de CO₂-Prestatieladder
Bepalen van CO₂-Prestatieladder certificaat op trede 1, 2, 3 of 4
Door middel van beschikbare tools en templates effectief voorbereiden
ImpactNow heeft tot op heden 100% certificeringssucces
Hoe kan ImpactNow helpen?
Alle documentatie en voorbereiding om succesvol te certificeren op de CO₂-Prestatieladder.
Door uw organisatie te laten certificeren op de CO₂-Prestatieladder laat u zien dat u actief en serieus bezig bent met CO₂-reductie. Daarnaast levert een CO₂-Prestatieladder certificering bij een aantal (overheids)aanbestedingen een gunningsvoordeel op.











Al meer dan 50+ organisaties concreet op weg geholpen met verduurzaming
De CO₂-Prestatieladder
De CO₂-Prestatieladder is een pragmatische tool om te werken aan CO₂-reductie binnen een organisatie. Oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail, maar nu in handen van de onafhankelijke stichting SKAO. Begin 2025 publiceerde SKAO versie 4.0 van de Prestatieladder, met een overgangsregeling van twee jaar om van versie 3.1 over te stappen op 4.0.
De belangrijkste verschillen tussen Handboek 3.1 en 4.0
Met de introductie van versie 4.0 blijft de essentie van de Prestatieladder hetzelfde, maar met een aantal wijzigingen die zorgen voor een ambitieuzer, concreter en vooral effectiever klimaatbeleid.
Zo is versie 4.0 ambitieuzer en meer gericht op daadwerkelijke CO₂-reductie. Er is meer aandacht voor datakwaliteit en datamonitoring. Ook is er een betere aansluiting op internationale wetgeving en normen, met een extra focus op scope 3-emissies en ketenreductie. De grootste praktische verandering is de overgang van 5 ‘niveaus’ naar 4 ‘treden’.
De treden van de Prestatieladder
De Prestatieladder kent 4 verschillende treden.
Trede 1 richt zich op CO₂-reductie binnen de eigen organisatie en op de korte termijn. Dit gaat om emissies uit scope 1 en 2. Denk bijvoorbeeld aan het reduceren van het gas- en elektriciteitsverbruik van de eigen kantoorpanden.
Trede 2 kijkt verder dan alleen scope 1 en 2 (de eigen organisatie) en richt zich ook op CO₂-reductie in scope 3 (de keten). Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een LCA, waarbij wordt onderzocht hoe ketenpartners bijdragen aan de totale uitstoot. Deze trede gaat gepaard met een langetermijnplan (5 tot 10 jaar). Ook wordt er in deze trede een sleutelpersoon aangewezen, die het bewustzijn over CO₂-reductie binnen de eigen organisatie dieper verankert.
Trede 3 en 4 gaan nog een stap verder en vereisen een klimaattransitieplan om de uitstoot naar netto 0 te brengen. Voor trede 3 moet deze reductie uiterlijk in 2050 zijn afgerond; voor trede 4 al eerder.
De vier invalshoeken
De Prestatieladder hanteert vier invalshoeken, waarbij elke invalshoek een score krijgt op trede 1 – 4 bij een certificering. De invalshoeken zijn als volgt:
- Inzicht: Door een CO₂-voetafdruk op te stellen en de energiestromen in kaart te brengen. Belangrijk hierbij is de kwaliteit van de data en het opstellen van een energiebalans.
- CO₂-reductie: De ambitie van de organisatie om de CO₂-uitstoot te verminderen. Hoeveel CO₂-uitstoot wil de organisatie gereduceerd hebben en binnen welke termijn?
- Transparantie: Organisaties publiceren hun CO₂-gegevens op een eigen SKAO-pagina.
- Participatie: Deelname aan initiatieven en het aangaan van de dialoog (in de sector of keten) om CO₂ te reduceren.
Aansluiting op internationale normen
De CO₂-Prestatieladder is ontwikkeld om goed aan te sluiten op andere richtlijnen. Dit voorkomt onnodige administratieve last en legt de basis voor verschillende duurzaamheidsstrategieën. De Prestatieladder sluit onder andere aan op:
- Het Greenhouse Gas Protocol (GHG)
- De CSRD en VSME
- ISO 14001 en 14064-1
- Science-Based Targets initiative (SBTi)